HTML

miért alszol, ébren vagy

Friss topikok

miért alszol, ébren vagy - 2. rész

2013.03.17. 20:33 zaarhus.g.bora

Az ateizmus elmélete egy feltevésen alapul: valaki, egyszer, kitalálta "ISTEN" lény létezését, a fantázia révén.

A fenti felvetés nyilvánvaló logikai lehetetlenség, a logikai és az ismeretelméleti törvények ennek lehetőségét automatikusan és kötelezően kizárják.

Bizonyításra kerül, hogy  "isten" típusú lény létezése emberi fantázia útján nem volt kitalálható.  Ha azonban VALAMI nem lehet kitalált (nem-létező), nyilvánvalóan kötelezően igaz rá, hogy léteznie kell: egyéb (harmadik) lehetőség  ugyanis nincs.  A létezésnek mindössze két esete lehetséges: VALAMI vagy létezik, vagy nem létezik.

A következőkben három lépésben igazolásra kerül, hogy az ateizmus egy ostobaság, az emberi hiszékenység mételye. Bizonyításra kerül, hogy:

1. az emberi fantázia nem határtalan

2. a képzelet határa az ismeret

3. a fenti két törvény miatt "isten" típusú lények létezésének kitalálása az emberi képzelet számára lehetetlenség

1. tétel:  

Annak bizonyítására, hogy az emberi képzelet nem végtelen, elegendő egyetlen példa felmutatása, amely bizonyítja a tételt.

Az ivaros lényeknek jelenleg két típusa ismert: hím-ivar és nő-ivar.

Ha az emberi fantázia végtelen lenne, lehetséges lenne korlátlan számú további nemet (ivart) kitalálni. Azonban ez soha nem fog megtörténni - mert az emberi fantázia nem határtalan.

Ez az törvény az alábbi egyszerű módon igazolható:

ha a hím ivar egyedeit "A" azonosító jellel jelöljük, a nő ivar egyedeit "B" azonosító jellel jelöljük, az ivarral rendelkező  élőlények bármelyike elhelyezhető és kötelezően elhelyezendő vagy az "A" vagy a "B" halmazba. Nincs olyan egyed, amely nem sorolható be, és nem tartozik kötelezően  vagy "A" vagy "B" halmazba. 

Abban az esetben, ha elképzelünk egy élőlényt, mindössze az alábbi négy esetet képes létrehozni az emberi fantázia:

1. az elképzelt élőlény az " A" halmaz eleme lesz (hím ivarú) - tehát, nem lett új nem/ivar kitalálva.

2. az elképzelt élőlény a "B" halmaz eleme lesz (nő ivarú) - tehát, nem lett új nem/ivar kitalálva.

3. az elképzelt élőlény elhelyezhető az "A" halmazban és a "B" halmazban is, ugyanis rendelkezik hím és nő ivarúsággal is - tehát ebben az esetben sem lett új ivar kitalálva.

4. az elképzelt élőlény nem helyezhető el sem az "A" sem a "B" halmazban, ugyanis nem rendelkezik sem hím, sem nő ivarúsággal - ebben az esetben sem lett új ivar kitalálva.

Az 1.tétel bizonyítása ezennel megtörtént.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://a001.blog.hu/api/trackback/id/tr585139984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prizmas 2013.03.23. 21:35:04

Az én fantáziám korántsem határtalan. Úgy tűnik, a tiéd sem. De az emberek oly sokfélék. Szánj egy kis időt az alábbi linkről letölthető történetre a 26-60 oldal között. Szerintem megéri.

pf-prg.hu/linkelt_fajlok/Isaac_Asimov-Az_istenek_is.pdf

zaarhus.g.bora 2013.03.23. 22:25:55

Elolvastam, amit ajánlottál.
Nem érte meg. És most?

1. Tudom, hogy a Te fantáziád nem határtalan.
2. Tudom azt, hogy az én fantáziám sem határtalan.
3. Bármennyire sokfélék az emberek - senkinek sem határtalan a fantáziája. Asimovnak sem -nem értem, hová akartál kilyukadni Vele kapcsolatban??

Nem bizonyítottad be, hogy ISTEN lény létezése kitalálható volt.
Legközelebb akkor válaszolok a bejegyzésedre, ha cáfoltad az általam leírt három törvény bármelyikét.

Üdv: g.bora

prizmas 2013.03.24. 00:52:25

Asimov fantáziája messze 'tágasabb' mint az átlagemberé. Bár bizonyára az övé sem határtalan, de amit ő nem gondolhat el, az talán felvetődhetett az idők során élt sokmilliárdnyi embertársunk valamelyikében.

Mindenesetre Asimov történetében a 'lágyanyagúaknak' HÁROMFÉLE 'neme' van anélkül, hogy ehez a valóságban megtapasztalható ismeretre kellene támaszkodnia.

zaarhus.g.bora 2013.03.24. 11:48:20

@prizmas:
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet:
lennél szíves idézni/megmutatni, hol írja le Asimov a harmadik nemet?

Kellene az idézet!
Üdv:

g.bora

prizmas 2013.03.24. 15:39:12

A történetben 'Szülő-apák', 'Ész-apák' és 'Érzés-anyák' szerepelnek eltérő 'nemű' élőlényekként, amelyeknek mindhárom neme nélkülözhetetlen szerepet játszik a 'lágyanyagú' utódok létrehozásában, és szintén csak hárman együtt képesek egy 'keményanyagú' egyeddé átlényegülni.
Az már csak úri gusztus kérdése, hogy a 'keményanyagúaknak' tulajdonítunk-e önálló 'nemet'

zaarhus.g.bora 2013.03.24. 18:49:45

@prizmas:

Az, hogy az "apa" szó elé milyen jelzőt biggyesztesz: taxonomiai/logikai értelemben semmit nem jelent.

Bármilyen tulajdonsággal címkézed az "apát" - annak neme nem változik: hímnem marad...

Tehát, továbbra is cáfolt az ateizmus:

nem lehetséges az ismeret határán átlépni:
azért, mert az "apák" nemet ("hím ivart) valamilyen -szintén tapasztalat alapú tulajdonság alapján!- alcsoportokra osztod - nem jelenti új ivar "kitalálását!

Korlátlan típusú "apát" lehet kitalálni:
attól hogy én kitalálom a "Butaság - apát", az "Értelem- anyát", a Halvaszületett -nagymamát", és kijelentem, hogy ők eltérő nemet jelentenek - csak röhögünk egy jót.

De ezzel nem találtam ki újabb "nemet" - mert minden kitalált csoport vagy a hím, vagy a nő ivar-regnum egyede lesz...

Sőt, én már láttam is Legényanyát - az Eperjes Károly játszotta, vagy 20 évvel ezelőtt..

Az pedig nem igaz, hogy a taxonómia rendje úri gusztus kérdése - a logika nem gusztus vagy érdek szerint rendszerez és osztályoz:
az ateizmus bebukott - lehullott a lepel.Annak annyi.
Hazugság,hamis, métely.

üdv

prizmas 2013.03.25. 00:09:00

@zaarhus.g.bora: 2013.03.24. 18:49:45

Felesleges belekeverned az ismeretelméletet, logikát, taxonómiát, ha a prekoncepciódnak ellentmondó információkat negligálod, félremagyarázod.

Ha nem így tennél, számodra sem lenne nehéz felismerni azt, hogy Asimov valóban három különböző 'nemre' gondolt. Helyettesítsd tetszőleges halandzsa nevekkel a 'nemek' megnevezéseit.

zaarhus.g.bora 2013.03.25. 23:11:14

@prizmas:

Abba kellene hagyni ezt a vagdalkozást.

Ha nem vetted észre, segítek:
a felismerésben sehol nincs prekoncepció - egyszerűen, axiómákkal lett cáfolva az ateizmus ostobasága.

Az égvilágon semmilyen "ellentmondó információ" jelent meg részedről - miről beszélsz?
(Egyébiránt: az "információ" nem azonos a "bizonyítékkal")

Informállak, hogy tegnap nagypapám született -ez számodra bizonyíték arról, hogy tegnap született meg nagyfaterom?

Jó nagy marhaságot írtál: hogy lehet a nemeket (ivarokat) halandzsával helyettesíteni?

prizmas 2013.03.26. 12:45:06

zaarhus.g.bora 2013.03.25. 23:11:14
-------
Valóban helyes lenne vagdalkozás nélkül beszélgetni. Ha végigolvasod a posztjaidat és komentjeidet azokban fogsz találni olyan szavakat mint hazugság, ostobaság, marhaság stb. Az általam írottakban nem.
-------
Szerintem az a feltételezésed prekoncepció, hogy ha egy gondolkodó lény a meglévő ismeretei és új tapasztalatai alapján isten létezésére következtet, akkor az mindenképpen egy helyes következtetés lesz. Pedig az emberi gondolkodás története egyben a tévedések, és azok meghaladásának története is. Úgy vélem azért feltételezed ezt, mert meg vagy győződve isten létezéséről, és éppen annak bizonyítása a célod.
-------
Ezt írod:
"Ha az emberi fantázia végtelen lenne, lehetséges lenne korlátlan számú további nemet (ivart) kitalálni. Azonban ez soha nem fog megtörténni - mert az emberi fantázia nem határtalan."

Asimov történetében viszont több nem szerepel, ami ellentmond a feltételezésednek.
Asimov fantáziáját mankóul használva, már könnyedén elképzelhető számomra egy olyan faj, amelynek utódai kettőnél több 'szülő' 'génjeit' öröklik.
-------
A magyarban férfi és nő az emberi nemek megnevezése. Az angolban man és woman. Szuahéliban kiume és kukuza. Amíg nem tudok Szuahéli nyelven, számonmra minden Szuahéli szó és szöveg halandzsának is minősülhet.
A felvetett Asimovi példában a 'nemek' nem igazán feleltethetőek meg a Homo Sapiens nemeinek. Mi akadálya lenne annak hogy egy kitalált faj kitalált nemeit önkényesen megválasztott hangsorral nevezzük meg? De ha ez nem tetszik, legyenek például a felvetett példában: ész-szülő, gondoskodó-szülő, érzelem-szülő.
süti beállítások módosítása